reede, veebruar 09, 2007

Riigieelarve 2007

Maksumaksja 2007. aasta 1. number (lk. 10-15)

Taavi Veskimägi:
Selle eelarve ainus põhjapanev otsus on taasriigistada Eesti Raudtee. Selleks kulub kokku 2,5 miljardit krooni ja selle raha kulutas valitsus koalitsioonisaadikute heakskiidul esitamata ühtki visiooni, mis sellest ettevõttest edasi saab. 500-600 miljonit krooni sellest kulus Savisaare poolt initsieeritud kohtuvaidluste lõpetamise eest valuraha maksmiseks. Tänaseks on koalitsioonipoliitikud juba nõukogus kohad sisse võtnu ja asuvad parteiliste suuniste alusel korraldama reisjate ja kaupade vedu raudteel.

Lisaks kirjutab Veskimägi veel sellest, kuidas avaliku sektori personalikulude tõus ajab suluseisu erasektori töötasud, mis kokkuvõttes võib viia selleni, et väheneb maksutulu ning koos sellega ka ressursid, mida ühiskonnale tagasi jagada.

Eiki Nestor:
Riigieelarve kannatab samuti pikaajaliste investeeringute puudumise all. Mõtlen siin eelkõige neid probleeme, mis on seotud ühiskonna vananemisega seotud kuludega, mida tuleb ükskõik millisel valitsusel tulevikus teha.
[...]
Ka pühakiri ehk koalitsioonilepingjäi täitmata. Küllap saadi isegi aru, et sinna kirja pandu ei ole realistlik idee, vaid populistlik sõnakõlks, mis tegelikke lahendusi ei too.

Nestor keskendubki põhiliselt pensionisüsteemile ning tervishoiule. Mõlemal juhul on õhus küsimus, et kust saada vajalik raha nii defitsiidi kui alarahastatuse katteks. Raha justkui oleks, aga seegi ebaotstarbekalt jaotatud.

Harri Õunapuu:
Maksumaksja huvidest lähtuvalt peab valitsus tagama tugeva ja jätkusuutliku majanduskasvu. See omakorda viib meid elatustasemelt Euroopa rikkamate riikide hulka. Reformierakond on eelarve- ja maksupoliitikas olnud stabiilne ja järjekindel. Eelarve peab olema tasakaalus, tänavu isegi ülejäägiga, maksupoliitika peab olema stabiilne ja muutused eelnevalt pikalt ette teada.

Õunapuu kirjutab sellest, kui palju on sel aastal ühe või teise valdkonna eelarved suurenenud.

Majandusminister Aivar Sõerd räägib riigieelarvest üldisemal ning peatub pikemalt 2006. ja 2007. aasta eelarve võrdlusel.

Ehk siis nagu ikka - koalitsioon kiidab end ja esitab mõned illustreerivad numbrid ning opositsioon kritiseerib tegemata jäetud töö pärast.

Nädala pärast võib e-maksuametis tulu hakata deklareerima. :)

Kommentaare ei ole: