teisipäev, juuli 25, 2006

Tolerantsusest

Ei ole mingit pikka mõtisklust. Kuna palavus ja veidi niru tervislik seisund ei soodusta aktiivset ajutegevust (mõtlemist), tuleb kasutada äraproovitud meetodit ehk siis tsiteerida neid, kes kunagi on suutnud oma mõtted sõnadesse panna ja maailmale laiali jagada. Sedapuhku olen üldjoontes mõttega muidugi nõus ka :)

"Kuna sallivus on väga hilise päritoluga ja isegi meie niinimetatud "moodsa aja" inimesed on tavaliselt sallivad ainult neis asjus, mis neid eriti ei huvita. Nad on tolerantsed Aafrika pärismaalaste vastu ja nad ei hooli sellest, kas temast saab budist või muhameedlane, sest ei budism ega ka muhameedlus ei tähenda neile mitte midagi. Aga kui nad kuulevad, et nende naaber, kes oli vabariiklane ja oli kõrgete tollimaksude poolt, on ühinenud sotsialistide parteiga ja tahab tollimaksuseaduste tühistamist, siis nende tolerantsus lakkab olemast ja nad kasutavad peaaegu neid samu sõnu nagu katoliiklane (protestant), kes kuuleb, et tema parim sõber, keda ta on alati austanud ja armastanud, on langenud protestantliku (katoliikliku) kiriku ketserluse ohvriks."
Hendrik Willem van Loon "Inimkonna lugu"

Kuigi tekstis on liigselt viiteid ameerika ühiskonnale ning sisult liiga religioosne, siis mõte on ikkagi olemas. Kes välja loeb, sellele on kooliskäimisest kasu ka olnud ;o)

1 kommentaar:

Wikmanipoisilik džentelmen ütles ...

ameeriklastega on ikka täiesti oma teema. ma, muide, ei tolereeri neid õppejõude, kes kasutavad loengumaterjalidena ja näidetena ameerika elu kajastavaid raamatuid või näiteid elust vms. Seal on ikka kõik pea peal. Teine maakera pool ju.