neljapäev, oktoober 05, 2006

Esimese inimesena kuul (Pervõje na Lune, Venemaa 2005)

Täiesti müstika kuidas ma võin huvitavate asjade otsa 'komistada'. Siit ka pime uskumus, et head asjad tulevad ise su juurde. Like Jimi or Como agua... Kolmapäeva õhtul pärast väikest õdusat istumist linnas trollitasin koju. Väikesed 'kohustuslikud' telefonikõned ja dushi alla. Ning enne tuttuminekut kohustuslik (hea sõna!) teleprogramm. TV3 näitas midagi küsimärgiga, Kanal2 näitas ka midagi ebahuvitavalt arusaamatut. Aga ETV oli ikka kauge kaarega üle.
Esiteks nägin miskit tantsivate marslaste stiilis. Pärast seda teatas jõuline mehehääl vene keeles, et kõik ettevalmistused on tehtud (eem, milleks?).
Ja siis näidati juba, kuidas üks mees date'ilt maha võeti ja tehti esimeseks kosmonaudiks (väidetavalt 1930ndate lõpus).
Tekkis juba huvi, et millega siis tegemist... No ja pandigi püsti rakett, mees sisse ja Kuule. Ainult, et sinna ta ei jõudnudki.


"Riigiarhiivides tuhnides teeb üks dokumentaalfilmide tegija suurejoonelise avastuse. Ta toob päevavalgele materjalid, mis tõendavad, et venelased maandusid Kuule ammu enne ameeriklasi. Esimene mehitatud rakett leiutati juba 1928. aastal projekteerija ja inseneri Fjodor Supruni poolt ning viis aastat pärast tema plaani esitlemist Kremlis töötab rohkem kui 1,5 miljonit inimest Supruni ülisalajase projekti kallal. Esimeste “kosmosepilootide” ettevalmistus nõudlikuks missiooniks on pingeline. Ivan, Channaf, Mihhail ja Nadežda treenivad 12 tundi päevas, kuid ainult ühel neist lubatakse Maalt lahkuda. Lavastuslikus libadokumentaalfilmis kasutatakse 1930. aastate stiilis uudisteblokke, mis toovad tagasi näiliselt ehtsad sündmused ajastust, mil Nõukogude Venemaa oli lummatud kollektiivsest unistusest vallutada kosmos."

ETV on hea :o)

Kommentaare ei ole: