neljapäev, veebruar 21, 2008

Ettevalmistused tulevikuks

"2007. aasta teisel poolaastal alustati Kaitseliidule uute ülesannete püstitamisega, mis ühtlasi sätestas Kaitseliidu transformatsiooni tagasi territoriaalsele struktuurile. Selle planeerimise alusdokumendiks on kaitseväe juhataja käskkiri. Sellest lähtuvalt tehti ümber ka Kaitseliidu sõjaaja üksuste loomise plaan. Põhiliseks uuenduseks oli otsus muuta senine operatiivstruktuuriüksuste ettevalmistamine kriisi- ja sõjaaja malevate üksuste komplekteerimiseks, kasutades selleks kogu malevate liikmeskonda. Iga rahuaegne Kaitseliidu malev muutub ka kriisi- ja sõjaaja malevaks, kellel on integreeritud juhtimisstruktuur, kiirreageerimise võimekus, formeerimis- ja sisekaitselised ülesanded. Kaitseliit muutub seega esmaselt reageerivaks jõuks."
Klettenberg, Kajari. Kaitseliidus on meeskonnaloomise aeg. - Kaitse Kodu!, 2008 nr. 1, lk. 6.

Igaüks teeb omad järeldused!

1 kommentaar:

oHpuu ütles ...

mina teen sellest järelduse, et kindral on omal uuel kaitseväe juhataja ametikohal otsustavust yles näidanud. võib-olla on oma mõju ka sellel, et senine operatiivosakonna ylem reservi läks.

aga igatahes: keerulised paralleelstruktuurid kaotatakse ära. enne oli nii, et Kaitseliidu rahuaja struktuur tähendas malevaid ja allus Kaitseliidu ylemale, aga sõjaaja yksused komplekteeriti pataljonidena, mis allusid maaväe staabile. (enne olid ka sõjaaja yksused olemas, neid ei looda tyhjale kohale, lihtsalt nyyd kaitsed sõja tulles tõenäoliselt lähemat kodukanti ja ilmselt enam-vähem tuttavas seltskonnas.)

võib-olla on see sõjaeelse Soome eeskuju, aga igatahes seal allutati vabatahtlik riigikaitseorganisatsioon hoopis võõraste regulaararmee yksuste ylematele, mis mitte kõigile pole meeldinud.