laupäev, oktoober 14, 2006

Tudengiasjad

Hehee. Ma olen ka tudeng. Ja saan palka. Aga selle vahega, et ise teenin. Alates teise semestri lõpust. Ja suvel on vahva tööl käia. Saab raha jms. Aga talvel ja sessi ajal on natuke keerulisem. Muidugi planeerimise küsimus ka. Siiski on nii, et kõik kipub vägisi (osalt laiskusest, osalt ajapuudusest) viimasele hetkele jääma.

Ma ei leia, et tudengipalk oleks ääretult paha idee. Sugugi mitte. Ainult et.. tegelikult võiks selle asemel ümber vaadata õppetoetuste jaotuse määrad ning ära kaotada õuduse nimega lävendipõhine vastuvõtt. Ma ei leia selle väite paikapidavust, mille kohaselt peaksid kooli lõpetanud gümnasistid NII palju pingutama kui tuleks ka sisseastumiseksameid teha. So what? Ärgu mingu, ärgu tehku. Eksamite toimumine algkooli astumisel, gümnaasiumisse minekul ning ka kõrgkooli kandideerimisel on valiku printsiip - kes kaotab, jääb välja. Kuidas said inimesed hakkama 10 aastat tagasi?

Samas jälle on tasulise kõrghariduse propageerimine pigem sümptomite leevendamine kui probleemi lahendamine. Riiklikult tasustatud kõrgharidus näitab riigi positiivset suhtumist sellesse. Kutseharidusega on juba algust tehtud.

Üldse võiks hariduse ja sotsiaalsete asjadega natuke rohkem tegeleda. Mäletatavasti oli haridus üks olulisemaid valdkondi, mida hakati pärast riigi okupeerimist ümber suunama. Miks küll? ;o)

Kommentaare ei ole: